tilaustyöt

Takorautaisia portteja, aitoja, kaiteita ja paljon muuta. Tammerkosken Takomo toteuttaa mittatilaustyönä monenlaisia näyttäviä ja uniikkeja projekteja, joista jokainen tehdään taidolla ja intohimolla. Valmistamme takorautaisia teoksia niin yksityisille asiakkaille kuin myös julkisiin tiloihin. Tällä sivulla voit tutustua merkittävimpiin töihimme vuosien varrelta.

Kakslauttasen planetaarion porraskaiteet

Tammerkosken Takomon suunnittelema ja valmistama näyttävä planeettakaide sijaitsee Kakslauttanen Arctic Resort -lomakohteen suuressa planetaariotilassa. Työ valmistui vuonna 2020. Asiakkaan ohje kaiteen suunnitteluun oli seuraavanlainen: "Kun ihminen tulee siihen tilaan, niin pitää purkka pysähtyä suussa."

Kaidemallin idea lähti planetaarioon sopivasta avaruusteemasta, ja tavoitteena oli perinteisten tolppien välissä seisovien aitaelementtien sijaan luoda elävää, jatkuvaa linjaa. Lopputuloksena oli erilaisia materiaaleja ja liitosmalleja innovatiivisesti yhdistelevä kokonaisuus, johon kuuluu kaksi erilaista mutta toisiaan täydentävää kaidemallia. Tämä kokonaisuus pysäyttää varmasti purkan katsojan suussa.

Kakslauttasen panimoravintolan pöydät

Planeettakaiteen lisäksi Tammerkosken takomo valmisti Kakslauttanen Arctic Resort -lomakohteen planetaarion panimoravintolaan sarjan kauniita takorautaisia pöytiä. Pöytien suunnittelussa yhdistyy tyylikäs musta rauta sekä näyttävästi lyöntimetallilla kullattu pinta. Pöytiä on yhteensä 26 kappaletta, ja pöydänkansien vaihtelevat muodot luovat mielenkiintoisen mutta hienosti yhteensopivan kokonaisuuden.

Pöydät on suunnitellut ja valmistanut Tammerkosken takomon seppämestari Seppo Riihonen. Pöydänkansien lyöntimetallista vastasi kultaaja Sirkka Haavisto.

Tammerkosken rantakaiteet

Tammerkosken rantakaiteiden uudistus on yksi Tammerkosken takomon merkittävimpiä töitä. Yli kolmen kilometrin matkan mittainen työ aloitettiin vuonna 1999, ja se jatkuu tähän päivään asti.

Suunnittelun kantavana ajatuksena oli luoda perinteikkääseen kulttuurimaisemaan sopiva rantakaide, ja siksi Koskipuiston koristeelliset tolpat on valettu alkuperäisen, yli satavuotiaan tolppamallin mukaan. Kaidekokonaisuus koostuu neljästä erilaisesta kaidemallista, jotka seuraavat samaa teemaa. Kaiteet on suunnitellut arkkitehti Kalevi Näkki.

Pikkupalatsin portti, aidat ja porraskaiteet

Pikkupalatsi on Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva historiallinen arvorakennus, jonka restaurointi alkoi vuonna 2002. Tammerkosken Takomo valmisti rakennukseen koristeellisen porraskaiteen, joka tehtiin tarkasti alkuperäisen mallin mukaiseksi. Lisäksi Pikkupalatsin ympärille taottiin rakennuksen tyyliin sopiva aita ja portti, joiden suunnittelusta vastasi arkkitehti Seija Hirvikallio yhdessä Seppo Riihosen kanssa.

Portin valmistuksessa matkaan tuli yllättävä mutka: valmis portti varastettiin maalausliikkeen pihasta. Sepän ei auttanut muu kuin tarttua uudestaan pajavasaraan ja takoa toinen portti. Tähän päivään asti ei ole tietoa, mihin varastettu portti oikein on päätynyt.

Tampereen Keskustorin kaiteet

Keskustorin alueella sijaitsee kolme eri aikoina mutta samaan tyyliin toteutettua porraskaidetta. Suunnittelussa yhdistyvät soljuva linjakkuus sekä kauniit liitokset. Ensimmäinen porraskaide taottiin Tampereen teatterin eteen jo vuonna 1998, hiukan ennen Tammerkosken Takomon virallista syntyä. Myöhemmin perässä seurasivat Frenckellin sekä Vanhan kirkon porraskaiteet.

Teatterin edessä olevan kaiteen suunnitteli arkkitehti Juha Ryösä yhdessä Seppo Riihosen kanssa. Vanhan kirkon porraskaiteen suunnittelusta vastasi arkkitehti Kalevi Näkki.

Tammerinpuiston porttikaari ja kaiteet

Tammerinpuisto sijaitsee aivan Tampereen keskustassa, Tammerkosken ja hotelli Tammerin kainalossa. Puistoalue remontoitiin perusteellisesti, ja uudistustyön myötä puisto sai Tammerkosken Takomon valmistaman komean porttikaaren. Lisäksi puistossa olevan lammen ympärille taottiin kaunis kaide. Rakennusteollisuus ry myönsi tästä työstä kunniamaininnan vuoden 2003 ympäristörakennekilpailussa.

Satakunnansillan kaiteet ja lamput

Tampereen keskustassa sijaitseva Satakunnasilta on otettu käyttöön vuonna 1900. Sillan valurautaa ja taottua sepäntyötä yhdistävät kauniit kaiteet ovat olleet käytössä yhtä pitkään, ja ne ovatkin nykyään museoviranomaisten suojeluksessa.

Tammerkosken takomo teki kaiteille peruskorjauksen vuonna 2013, jolloin kaiteet oiottiin ja puuttuvat osat tehtiin alkuperäisen mallin mukaisesti. Sillan yllä alun perin roikkuneet lamput tuhoutuivat sisällissodassa vuonna 1918, ja kaiteiden korjauksen yhteydessä Tammerkosken takomo valmisti vanhojen valokuvien perusteella uudet lamput perinteikästä maisemaa täydentämään. Korjaussuunnitelmasta vastasi arkkitehti Kalevi Näkki yhdessä Seppo Riihosen kanssa.

Kakslauttasen juhlatalon ja Aurora-ravintolan kaiteet

Kakslauttasen Artic Resorts -lomakohteessa sijaitseva komea Joulupukin Juhlatalo sai vuonna 2011 arvoisensa porras- ja parvekekaiteet, jotka Tammerkosken Takomo valmisti. Jyhkeät takorautaiset kaiteet suunnitteli rovaniemeläinen kuvanveistäjä Risto Immonen.

Samalla alueella sijaitsee myös Aurora-ravintola, jonka keskellä olevan koskimiljöön ympärille Tammerkosken Takomo valmisti vuonna 2014 Lappi-teemaiset kaiteet. Kaiteiden innoituksena olivat Lapin käppyräiset, tuulessa tuivertuneet männyt. Nämä kaiteet suunnitteli Seppo Riihonen.

Muut portit

Sepänkadun Alasinmalja -portti
Seppä pääsi toteuttamaan ammattiaan kuvastavan portin Sepänkadulle. Alasinmalja-portin keskiössä on Lokomon 150 kilon A-mallin alasimen luonnollisen kokoinen silhuetti. Samanlaisen alasimen äärellä on taottu myös tämä portti. Aihe sopii erityisesti Tampereen kaduille, sillä kyseiset alasimet on aikanaan valmistettu Tampereella. Portti on kunnianosoitus kaikkia tamperelaisia rautakouria kohtaan, joiden työtä Tammerkosken Takomossa jatketaan tänä päivänä.

Huhtimäenkadun portti
1900-luvun alussa rakennetun arvokiinteistön julkisivuremontin yhteydessä umpinaisen lautaportin tilalle haluttiin kauniimpi ratkaisu. Talon alkuperäisistä rakennuspiirustuksista löytyi kuva portista, jota ei tiettävästi koskaan ollut toteutettu. Tammerkosken takomo valmisti kauniin jugend-henkisen portin alkuperäisen luonnospiirustuksen mukaan.

Palomäentien portti
Palomäentien Villa Pyynikin portissa ajatuksena on, että muutamilla hyvin tehdyillä yksityiskohdilla voidaan luoda tyylikäs kokonaisuus. Porttiin merkitty vuosiluku 1997 on talon valmistumisvuosi, mutta portti tehtiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Purjeveneportti
Intohimoinen purjehtija halusi aiheeseen sopivan käyntiportin. Työ toteutettiin yhteistyössä arkkitehti Pentti Tanhuan kanssa, ja suunnittelussa inspiraatiota haettiin pienoisreliefeistä, joissa kaksiulotteiselle pinnalle luodaan kolmiulotteinen vaikutelma viivoja hyödyntämällä. Tuloksena oli kaunis portti, jossa purjehtimis- ja meriteema piirtyvät esiin hienovaraisen tyylikkäästi.

Mestarityö

Tämä portti avasi Seppo Riihoselle tien seppämestarin titteliin, sillä portti valmistui seppämestaritutkinnon lopputyönä vuonna 2010. Muotoilussa kantavana ideana oli modernin, selkeän muotoilun yhdistäminen perinteisiin sepäntyön menetelmiin. Olennainen osa porttia ovat kauniit ja aikaa kestävät liitokset, jotka on tehty niittaamalla ja lävistystekniikoin.

Pienempiä töitä

Suurten kaide- ja porttiprojektien lisäksi Tammerkosken Takomo toteuttaa myös pienempiä tilaustöitä. Työhistoriaamme kuuluvat muun muassa Multian kunnan lehtikullalla silattu vaakuna, ravintola Wivin kyltti, Nottbeckien sukuhaudan haarniskareliefi sekä monia muita pienempiä töitä.