Satakunnansillasta tulee älyttömän upea

Satakunnansillasta tulee älyttömän upea  (Linkki Moron sivulle)

25.09.2014 - 08:00

Satakunnansillalla voi syksyllä lauleskella iskelmän sanoin kuin silloin ennen, kuin silloin ennen, kun kaikki oli paremmin.
Silta saa ensi viikolla kaunistuksekseen erityisen upeat lamput, joiden historia kantaa takaisin vuoteen 1900. Messinkisiä ja pronssia komistuksia tulee sillan ylle kolme.
Jotta tämä on mahdollista, on tehty pitkään tutkimustyötä Vapriikin kuva-arkiston vanhoista kuvista millimetrejä myöten arvioiden ja tutkittu perusteellisesti Vapriikissa säilynyt lamppu.
Uusvanhan lampun on suunnitellut arkkitehti Kalevi Näkki Aihio Arkkitehdeistä. Hän on ollut Satakunnansillan kanssa ”naimisissa” yli kymmenen vuotta. Hän on sommitellut alikulun. Jo sitä ennen hän tutkiskeli, miten kaiteet uusitaan hienovaraisesti.

Seppämestari Seppo Riihonen on ollut lamppuhankkeen ”pääurakoitsija”. Hän on huolehtinut kokoonpanosta ja tehnyt itse osia. Apunaan hänellä on monia osaavia käsiä: Udeliuksen painosorvaamo, pronssiosia tehnyt Jyri Kivistö-Rahnasto ja punonnan värkännyt Asko Salminen.
Seppo Riihonen sai Vapriikin tarkasti valvoman lampun lyhytaikaiseen lainaan Vapriikista. Sitä on kohdeltu kuin kruunun jalokiveä.
– Vapriikin väestä on ollut korvaamaton apu. Myös maakuntamuseo on tukenut asiassa, kertoo Kalevi Näkki.
Nykyaika on tietysti otettu huomioon, jotta ei tapahdu vahinkoja. Lamput riippuvat seitsemän metrin korkeudessa Satakunnansillan yllä. Kuorma-autoille tarkoitettujen reittien alituskorkeus on 4,7 metriä, joten liikenne mahtuu hyvin alta. Pelastuslaitoksen kanssa on käyty keskustelut, ja varmistuttu siitä, että heidän kalustonsa kulkee sujuvasti lamppujen alta.

Lue 25.9. Morosta lisää.

Päivi Vasara
paivi.vasara@aamulehti.fi

Kuvat Tomi Vuokola
Moro, sillalla